June 16, 2013

Διακοπες στην Ζακυνθο..

Ζάκυνθος: Από την Αρτέμιδα και τον Οδυσσέα στο «Φιόρο του Λεβάντε»


Όπως κάθε τόπος έτσι και η Ζάκυνθος έχει το δικό της μύθο για το πώς δημιουργήθηκε και φυσικά έχει τη δική της ιστορία για το πώς έφτασε μέχρι και σήμερα να υπάρχει και να συνεχίζει.

Η αρχή της πηγαίνει πολύ παλιά στην ελληνική μυθολογία. Η Άρτεμις, θεά του κυνηγιού, περιπλανιόταν συχνά στα πράσινα δάση της Ζακύνθου, ενώ ο αδελφός της ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής, έπαιζε τη λύρα κάτω από τα δέντρα για να υμνήσει την ομορφιά του νησιού.

Ο Όμηρος αναφέρει ότι ιδρυτής του νησιού ήταν ο Ζάκυνθος, γιος του Δαρδάνου, βασιλιά της Τροίας που φεύγοντας με το στόλο του από εκεί έφτασε στο νησί και ίδρυσε την ακρόπολή του.
Αργότερα η Ζάκυνθος, πέρασε στα χέρια του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης και πήρε μέρος και στον Τρωικό πόλεμο. Σήμερα μάλιστα, οι πολύ πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όταν ολοκληρωθούν, ίσως φέρουν στην επιφάνεια ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον πολυμήχανο αυτό βασιλιά που έζησε στο Ιόνιο Πέλαγος.

Οι πρώτοι αληθινοί κατακτητές είναι οι Ρωμαίοι και στη συνέχεια το νησί περνά στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και μετά υπό ενετική κυριαρχία.

Οι Ενετοί επέτρεψαν την άνθιση τόσο του πολιτισμού, όσο και της αρχιτεκτονικής του νησιού, σε σημείο που η Ζάκυνθος κέρδισε την ονομασία "Φλaωρεντία της Ελλάδας". Τον 18ο αιώνα, οι φιλελεύθερες ιδέες των Γάλλων, μέσω της υπόλοιπης Ευρώπης έφτασαν μέχρι εδώ και μετά βρέθηκε στην κατοχή των δημοκρατικών Γάλλων, όταν και έγινε διοικητική έδρα των Ιονίων νήσων. Το 1809 οι Άγγλοι εγκαταστάθηκαν στη Ζάκυνθο και την έκαναν πρωτεύουσα του Κράτους των Ιονίων. Η ένωσή της με τα άλλα νησιά του Ιονίου και την Ελλάδα έγινε το 1864.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1953, το νησί υπέστη ένα άλλο τρομερό πλήγμα: ένα σεισμό που γκρέμισε ολόκληρη την πόλη. Τα παλιά αρχοντικά γκρεμίστηκαν και δεν έμεινε ουσιαστικά τίποτα. Στη δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου, μπορείτε να βρείτε ακόμα και φωτογραφικό υλικό, τόσο από την προσεισμική Ζάκυνθο, όσο και από την εικόνα που είχε μετά το πέρασμα του σεισμού… που πραγματικά ισοπέδωσε καθετί στο διάβα του. Χάρη στην βοήθεια της κυβέρνησης και τη θέληση των κατοίκων ξαναχτίστηκε σιγά-σιγά η πόλη. Οι κάτοικοι ξαναβρήκαν τους ρυθμούς και την καθημερινότητά τους και ξεκίνησαν να ζουν και πάλι.

Με την αγροτική εργασία κυρίως, να είναι σε πρώτο πλάνο και όλους εμάς να γευόμαστε μέχρι και σήμερα υπέροχο λάδι, κρασί, σταφίδες, λαχανικά και φρούτα από τη Ζάκυνθο, κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Η ζακυνθινή σταφίδα μάλιστα ήταν ένα από τα προϊόντα που σε δύσκολους οικονομικά καιρούς κατάφερε να δώσει πολλά στους παραγωγούς της.

Όλα ξεχωριστά και ιδιαίτερα που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Κυρίως όμως, θα βρείτε ανθρώπους χαμογελαστούς και φιλόξενους που δεν έχασαν ποτέ τη χαρά και την ελπίδα και που κατάφεραν να τα κάνουν όλα από την αρχή, χωρίς να ξεχάσουν από πού ήρθαν και πού ζουν… στο κέντρο δύσης και ανατολής. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ονομασία που έχει δοθεί στη Ζάκυνθο: Το Φιόρο του Λεβάντε, δηλαδή Λουλούδι της Ανατολής… με χρώματα, μυρωδιές και εικόνες που μπορούν να μείνουν αξέχαστες στους επισκέπτες.

Κ. Γούλιαρη Πληροφοριες  - Κρατήσεις

Τηλ:+30 26950 41480 1 comment:

  1. The title has caught my eye towards your article. The post is genuinely stunning. It has written essentially with every single steady datum. The manner in which you treat your theme is exceptionally delicate and your thoughts make the article consummate. I have perused loads of articles and websites yet it is genuinely the best. Continue sharing posts on such lovely theme. I might want to take after your online journals to get great learning on various points. Much thanks to you such a great amount for sharing such an astounding post. Visit best essay writing service to get any assistance in composing.

    ReplyDelete