September 06, 2014

Κώστας Κόκλας: Ένας "παλιός Ζακυνθινός" μας ξεναγεί στη δικιά του Ζάκυνθο


Κώστας Κόκλας (Πηγή: joytv.gr)
Ένα καλοκαιρινό απόγευμα ο Κώστας Κόκλας, σα γνήσιος Ζακυνθινός, άνοιξε το φιλόξενο σπίτι του στη Ζάκυνθο, και μας μίλησε για τη ζωή του εδώ, αλλά και για τον αγαπημένο του τόπο. Ο ταλαντούχος και αγαπημένος ηθοποιός, που τόσα χρόνια μας κρατά συντροφιά με τις τηλεοπτικές του επιτυχίες, είναι κομμάτι αξιόλογων παραστάσεων και τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο, επισκέπτεται κάθε χρόνο το νησί του και περνά όμορφες μέρες στον τόπο του με φίλους και συγγενείς. Ο «δικός μας» Κώστας, μας μίλησε για όλα όσα αγαπά στη Ζάκυνθο, για τα μέρη που του αρέσει να πηγαίνει, αλλά και το σημείο που ξεχωρίζει στο νησί μας, ένα σημείο που δεν γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι και αξίζει να ανακαλύψουν. Γνωρίστε και εσείς λοιπόν, τον Ζακυνθινό Κώστα Κόκλα, και δείτε τη Ζάκυνθο μέσα από τα μάτια του!

Ερ: Συστήστε μας το Ζακυνθινό Κώστα Κόκλα;

Απ: Είμαι ο Κώστας Κόκλας, γεννήθηκα στη Ζάκυνθο και τολμώ να πω πως είναι παλιός Ζακυνθινός. Το ότι είμαι Ζακυνθινός, επηρέασε καθοριστικά το χαρακτήρα μου, τον τρόπο που σκέφτομαι, που επικοινωνώ με τους ανθρώπους, την κουλτούρα μου, τον τρόπο που ακούω τη μουσική. Είχα την ευκαιρία από πολύ μικρός να έρθω σε επαφή με μαντολινάτες και χορωδίες. Είναι ένα μέρος που δίνει απλόχερα ευκαιρίες να ασχοληθεί κάποιος με τις τέχνες, οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ανοιχτοί σε αυτό, ειδικά στα χρόνια που έζησα και μεγάλωσα εγώ, που δεν ήταν τόσο έντονα καταναλωτικά, όσο είναι σήμερα. Η Ζάκυνθος, μου έχει αφήσει ένα ρομαντικό απόηχο που κουβαλάω για όλη μου τη ζωή, με έχει καθορίσει το ότι είμαι Ζακυνθινός. 

Ερ: Ποια είναι τα σημεία που αγαπάτε να βρίσκεστε στη Ζάκυνθο

Απ: Δεν υπάρχει τίποτα πιο ρομαντικό από μία βόλτα στον ανήφορο της Μπόχαλης να φτάσεις το δειλινό και να χαζέψεις στην πόλη, τη μαγευτική εικόνα του νησιού. Ο Σκοπός και ο Βασιλικός αντίκρυ απλώνονται μπροστά στα μάτια σου. Μέρη που αγαπάω και συνδέθηκα μαζί τους επειδή μένω και στο Ακρωτήρι, είναι ο Λόφος του Στράνη, το σημείο όπου ο Διονύσιος Σολωμός, έγραψε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», εδώ κοντά είναι και το σπίτι του άλλωστε, ενώ όλη η περιοχή από Ακρωτήρι έως και Μπόχαλη, αποπνέει κάτι το ιστορικό. Ένα μέρος που με μαγεύει και μου αρέσει να βρίσκομαι εκεί είναι το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Θυμάμαι, πως πριν ακόμα ενδιαφερθούν για τις χελώνες καρέτα-καρέτα οι οικολογικές οργανώσεις και τα Πανεπιστήμια, πηγαίναμε εμείς σαν παιδιά και φυλούσαμε τις χελώνες, διώχναμε τα αυτοκίνητα και τους περαστικούς και μας αντάμειβε το μέρος με τη γαλήνη και την ομορφιά του.

Μπόχαλη (Φωτογραφία: Θεοτόκης Φλεμοτόμος)
Ο λόφος του Στράνη (Πηγή: ecozante.com)

Ερ: Που θα πηγαίνατε έναν φίλο σας, τι να δει στη Ζάκυνθο για να καταλάβει έστω και για λίγο πώς μοιάζει ο τόπος αυτός και γιατί τον αγαπάτε;

Απ: Όταν κάποιος έρθει στη Ζάκυνθο πρέπει να πάει στην Αγία Τριάδα να ακούσει καντάδες, να δει τα ορεινά χωριά του τόπου μας, εκεί που ακόμα κρατούν κομμάτια της παράδοσης, να δει το ηλιοβασίλεμα από το Κερί και να γνωρίσει το Καμπί. Η Ζάκυνθος είναι ένας τόπος που δεν εξαντλείται ποτέ. Υπάρχουν παραλίες που θυμίζουν Καραϊβική, δίπλα του παραλίες Αιγαιοπελαγίτικες και κοντά τους τροπικές παραλίες. Πρόκειται για ένα ανεξάντλητο μέρος με επιλογές για όλες τις ηλικίες και τους ανθρώπους, με διάφορα είδη δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν ακόμα σπορ, όπως και διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες. 


Κερί (Φωτογραφία: Νατάσσα Κλαυδιανού)
Καμπί (Φωτογραφία: Νατάσσα Κλαυδιανού)

Ερ: Υπάρχει κάποιο ξεχωριστό μέρος, κάποιο κρυφό σημείο που σας αρέσει να επισκέπτεστε και θα το μοιραζόσασταν μαζί μας;


Απ: Μυστικός μου τόπος, το κρυφό μου μέρος είναι ο Λόγγος του Κουμούτου, στο Ακρωτήρι. Ο Κουμούτος ήταν ένας παλιός, Ζακυνθινός Κόντες με έναν εξαιρετικό κήπο. Του άρεσε πολύ η φύση και είχε αφιερώσει χρόνο για να δημιουργήσει κάτι πολύ ξεχωριστό. Ο κήπος του λοιπόν, βρίσκεται στο Ακρωτήρι, πολύ κοντά στη Μπόχαλη, από όπου μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετική θέα προς όλη τη Ζάκυνθο και τα μοναδικά χρώματα της φύσης.  

Ο Λόγγος του Κουμούτου (Πηγή: oneiromageiremata.blogspot.gr)

Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Κόκλα για την συνέντευξη, τη φιλοξενία στον όμορφο χώρο του και τις αναμνήσεις που μοιράστηκε μαζί μας για τον τόπο μας."

No comments:

Post a Comment