August 31, 2015

O Πέτρος Κλαμπάνης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ZanteHotels4U


Ο Πέτρος Κλαμπάνης είναι ένας νέος άνθρωπος που ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην Αμερική, περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και συστήνει την ιδιαίτερη και ξεχωριστή jazz μουσική του παρέα με το κόντρα μπάσο και τους εξαιρετικούς συνεργάτες και φίλους του. Λίγο πριν κυκλοφορήσει ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος, έκανε μία στάση στη γενέτειρά του, στη Ζάκυνθο. Διοργάνωσε μαζί με αρκετούς ακόμα Ζακυνθινούς το τέταρτο Ζante Jazz festival, μας σύστησε εξαιρετικούς μουσικούς από όλο τον κόσμο και λίγο πριν ξεκινήσει τα ταξίδια του και πάλι, άφησε για λίγο την αγαπημένη του παραλία και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσο τον ίδιο, όσο και τη μουσική του. Για εμάς ήταν ένα ξεχωριστό απόγευμα, που ελπίζουμε να απολαύσετε και εσείς στις παρακάτω γραμμές. Γνωρίστε τον Πέτρο Κλαμπάνη και πάνω απ’ όλα ακούστε τον… για όλους όσοι δεν τον γνωρίζουν ακόμα, είναι βέβαιο πως θα μαγευτούν με τους ήχους, αλλά και την προσωπικότητα ενός Ζακυνθινού και κατακτά τον κόσμο και ταυτόχρονα, δεν ξεχνά τον τόπο που μεγάλωσε… αφού μιλά για το νησί μας παντού και μας συστήνει όμορφα μέρη στη Ζάκυνθο!

Πέτρος Κλαμπάνης
Ερ: Σύστησέ μας το Ζακυνθινό Πέτρο Κλαμπάνη:
Απ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ζάκυνθο. Τα πρώτα χρόνια στη Χώρα και ύστερα στο Καλλιτέρο. Ο θείος μου είχες ένα αγρόκτημα και έτσι τα παιδικά μου χρόνια τα πέρασα μέσα στη φύση, εκεί από όπου έχω τις ωραιότερες αναμνήσεις… την εξοχή, το αγρόκτημα, ακόμα και το τρακτέρ του θείου μου.. όμορφα παιδικά χρόνια.

Ερ: Πότε φεύγεις από τη Ζάκυνθο;
Απ: Στα 18 μου έφυγα από τη Ζάκυνθο, για να σπουδάσω στο Πολυτεχνείο. Εκεί έμεινα για δύο χρόνια. Η μουσική δεν μπορούσε να περιμένει άλλο. Οι γονείς μου φυσικά και αναστατώθηκαν και ανησύχησαν με αυτή μου την απόφαση, αλλά η ενέργειά μου ήταν τόσο συγκεντρωμένη στη μουσική και το μπάσο, που το Πολυτεχνείο φάνταζε τόσο μακριά και φυσικά δεν μπορούσε να μιλήσει μέσα μου.

Ερ: Από πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Απ: Από μικρός τραγουδούσα, στα 5 μου ξεκίνησε η «σοβαρή» ενασχόληση με τη μουσική με το πιάνο, ακολούθησε η κιθάρα και στην εφηβεία, στα 15 μου χρόνια, συνέβη αυτό που μαγικά ολοκληρώνει τους μουσικούς. Η ενασχόληση με το κόντρα μπάσο, μου έδειξε πως αυτό είναι το όργανο που θα με συνοδεύσει σε ό,τι και αν κάνω σε αυτήν την τέχνη. Εκείνο που με γοήτευσε στο μπάσο είναι ο χώρος που αφήνει να το εξερευνήσεις. Ο ρόλος μου πλέον ως μπασίστας, είναι να χρησιμοποιώ όλη του την ηχητική γκάμα για να το παρουσιάσω. Όλα τα στοιχεία του δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως ακούς μία ορχήστρα αποτελούμενη από διαφορετικά όργανα.  

Πέτρος Κλαμπάνης και John Hadfield στο φεστιβάλ Jazz της Τήνου

Ερ: Πιστεύεις πως η καταγωγή σου και τα χρόνια που έζησες και μεγάλωσες εδώ, σε επηρέασαν για τη μετέπειτα ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Απ: Το γεγονός πως μεγάλωσα στη Ζάκυνθο, είναι βέβαιο πως με επηρέασε και ο τόπος μου ακόμα με επηρεάζει. Η μουσική εδώ είναι τόσο χαρακτηριστική, φέρει δυτικά στοιχεία που με συγκινούν και καθρεφτίζονται στο έργο μου, ενώ είναι σίγουρο πως η αρμονία και η μελωδικότητα προέρχονται από τα χρόνια που έζησα στη Ζάκυνθο και υπήρχαν παντού γύρω μου.
Η σχέση που έχω άλλωστε με τον τόπο μου δεν περιορίζεται στις ετήσιες επισκέψεις μου για να δω τους γονείς μου. Πιστεύω και νιώθω το νησί να με εμπνέει, υπάρχει μία δυνατή σχέση ανάμεσά μας. Η φύση που προσφέρει απλόχερα τις εικόνες, τα ακούσματα και τις μυρωδιές της, ενώ η ομορφιά του τοπίου, οι άνθρωποι και η κουλτούρα της Ζακύνθου αποτελούν τη γείωσή μου… με βοηθούν να επαναπροσδιοριστώ, να αποφορτιστώ και να φορτιστώ παράλληλα. Μία περίεργη σχέση και ένα μείγμα θετικό.

Ερ: Πέρα από τους δικούς σου ανθρώπους όμως, έρχεσαι σε επαφή και με το κοινό της Ζακύνθου, είτε στις παραστάσεις που κάνεις συχνά το χειμώνα, είτε στην εμφάνισή σου σε επίπεδο οργανωτικό και μουσικό, στο Zante Jazz festival, που πραγματοποιήθηκε εδώ. Πριν όμως την αναφορά μας στο φεστιβάλ, θα ήθελα να μας μιλήσεις για τη μουσική σου. Να μάθουμε τι είναι η jazz και πώς προκύπτει.

Απ: Το χαρακτηριστικό της jazz είναι ο αυτοσχεδιασμός. Είναι μία τέχνη που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το λόγο, τον προφορικό. Είναι μία μουσική και ένα είδος τέχνης, που ξετυλίγεται μπροστά σου τη στιγμή της δημιουργίας της. Για αυτόν το λόγο αλλάζει και συνέχεια μορφή. Κάθε φορά, σε κάθε παράσταση είναι διαφορετική, αφού ο αυτοσχεδιασμός είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Κάθε μορφή της jazz προσδιορίζεται και μέσα από το περιθώριο που αφήνει στον ίδιο το μουσικό να εκφραστεί. Υπάρχουν φυσικά στοιχεία που είναι σαφή και ξεκάθαρα, στα οποία δε χωρούν παρεμβάσεις, αλλά υπάρχουν και κάποια σημεία στα οποία είσαι ελεύθερος να αυτοσχεδιάσεις, να περνάς από κάτι σταθερό σε κάτι ελεύθερο και να γυρνάς πάλι πίσω, χωρίς στεγανά… να δημιουργείς.

O Πέτρος Κλαμπάνης σε κονσέρτο στο Μεξικό

Ερ: Ενυπάρχει η jazz στην παραδοσιακή μουσική;
Απ: Και αυτό το στοιχείο έχει να κάνει με τον αυτοσχεδιασμό. Για να καταλάβετε καλύτερα τον τρόπο που οι μουσικοί που ασχολούνται με την παράδοση και μπορούν να πλησιάσουν τη jazz και το αντίστροφο, σκεφτείτε έναν κλαριντζή από την Ήπειρο. Κάθε φορά που θα παίξει το ίδιο κομμάτι δεν θα είναι ποτέ ίδια με την προηγούμενη αφού η δεξιότητά του, του χαρίζει την άνεση να αυτοσχεδιάζει και να αλλάζει το κομμάτι του. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ένα σαξοφωνίστας ή ένας μπασίστας. Η διαφορά με τη jazz είναι πως εκείνη έχει φτάσει σε ακραία μορφή. Ο τρόπος που διαχειρίζονται την ελευθερία οι μουσικοί της jazz είναι μία φανταστική τέχνη και έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ερ: Και τι απαντάς σε όλους όσοι σημειώνουν πως τα κομμάτια σας σε σύγκριση με άλλου είδους μουσική είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια;
Απ: Πρόκειται για ένα διάλογο. Αν το θέμα είναι εύκολο, τότε ο διάλογος θα είναι σύντομος, αλλά αν το θέμα είναι δύσκολο, τότε ο διάλογος θα έχει μεγάλη διάρκεια.

Ερ: Πώς ήταν για εσένα το Zante Jazz festival; Συμμετείχες σε αυτό, όπως προείπα με πολλούς τρόπους και οι καλεσμένοι μουσικοί ήρθαν μέχρι εδώ, παρά την παγκόσμια φήμη τους. Πόσο εύκολο ήταν για εσένα να τους πείσεις και πώς πέρασαν στο νησί μας;
Απ: Οι μουσικοί που ήρθαν μέχρι εδώ είναι όλοι φίλοι μου, γνωρίζουν τον τόπο καταγωγής μου και τους έχω μιλήσει για τη Ζάκυνθο. Με εμπιστεύονται και συνάμα, το ότι ήρθαν εδώ καλοκαίρι, έμειναν δίπλα στη θάλασσα και είδα την Ζάκυνθο που το καλοκαίρι είναι μία κούκλα, ήταν αρκετά καλοί λόγοι για να συμφωνήσουν να έρθουν και να περάσουν και πολύ όμορφα μαζί μας. Μάλιστα, εντυπωσιάστηκαν με την προσέλευση του κόσμου, αλλά και την ωριμότητα του κοινού κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Φωτογραφία από το Zante Jazz festival
Ερ: Πόσο ώριμο είναι το Ζακυνθινό κοινό για ένα τέτοιο άκουσμα;
Απ: Το κοινό της Ζακύνθου έχει ωριμάσει πολύ τα τελευταία χρόνια και το φεστιβάλ με αυτήν την έννοια έχει αρχίσει να δίνει καρπούς. Στο φετινό 4ο πια φεστιβάλ, είχαμε το καλύτερο κοινό μέχρι σήμερα στη Ζάκυνθο και τους ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη και τη συμμετοχή τους.


Ερ: Αναφέρθηκες στην κούκλα Ζάκυνθο. Μιλάς για τον τόπο σου στους ανθρώπους που συναντάς ανά τον κόσμο; Ζεις άλλωστε στην Αμερική και γυρνάς όλο τον κόσμο με τις παραστάσεις σου.
Απ: Μιλάω πάντα για το νησί μου, άλλωστε τα κομμάτια μου, που είναι εμπνευσμένα από τη Ζάκυνθο, τα συστήνω στο κοινό μου και μαζί τους τον τόπο μου. Μετά μιλώντας μαζί τους, μου λένε πω έχουν έρθει εδώ και πως έχουν τις καλύτερες αναμνήσεις από τις διακοπές τους. Αυτό που πάντα βλέπω στο βλέμμα όσων έχουν επισκεφτεί τη Ζάκυνθο είναι η χαρά που κρατούν για τις αναμνήσεις τους.

Ερ: Από όσα μου λες, θα πρότεινες σε κάποιον να έρθει στη Ζάκυνθο. Αν ερχόταν εδώ ένας φίλο σου, που θα τον πήγαινες, τι θα του έδειχνες, για να πάρει μία καλή «γεύση» του τόπου αυτού;
Απ: Όταν έχω το χρόνο καλώ φίλους εδώ και τους φιλοξενώ. Για να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν την πολύπλευρη Ζάκυνθο και όχι απλώς να τη δουν θα τους πήγαινα στο Κορακονήσι, στις Γαλάζιες Σπηλιές, στους Αλιτζερίνους για φαγητό, κάπου να ακούσουν καντάδες, στο Μαραθονήσι με ένα βαρκάκι για ένα διαφορετικό μπάνιο στη θάλασσα και φυσικά στο Πορτοκάλι για ποτό και φαγητό. Είναι τα μέρη που αγαπάω και εγώ να πηγαίνω και θα έδειχνα και ένα φίλο μου. Και χωρίς να είμαι ειδικός, η περιοχή που μπορεί να ικανοποιήσει τον περισσότερο κόσμο, λόγω της ποικιλίας παραλιών είναι ο Βασιλικός. Εκεί θα περάσουν καλά νέοι άνθρωποι, παρέες, ζευγάρια, αλλά και οικογένειες με παιδιά.

Κορακονήσι- Φωτογραφία Nick Kontostavlakis
Μπλε Σπηλιές- Φωτογραφία Alistair Ford
Μαραθονήσι- Φωτογραφία Nick Kontostavlakis


Ερ: Παραλίες και ξεχωριστά μέρη για διασκέδαση και ψυχαγωγία υπάρχουν στη Ζάκυνθο; Πού υπάρχει πολιτισμός όμως;
Απ: Νομίζω πως η μουσική είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού μας. Οι καντάδες και οι αρέκιες, το μαντολίνο και οι κιθάρες είναι εκείνα που γνωρίσουν οι περισσότεροι για εμάς. Είναι το κομμάτι του πολιτισμού που φαίνεται περισσότερο αλλά υπάρχουν και πολλοί νέοι καλλιτέχνες, που μπορεί να μην ζουν στη Ζάκυνθο, αλλά είναι αξιόλογοι και παράγουν έργο αξιοθαύμαστο, όπως ο Μπάμπης Πυλαρινός, που είναι ζωγράφος, ο γλύπτης Χρήστος Αρφάνης, ο γραφίστας Μαρίνος Κολοκοτσάς και η visual artist Στεφανία Στρούζα.  Είναι πολλοί οι άνθρωποι που εκφράζονται μέσα από την τέχνη τους και αυτό κάνω και εγώ με τη μουσική μου.

Ερ: Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα σχέδια σου; Με ποιο τρόπο θα εκφραστείς στο άμεσο μέλλον;
Απ: Κυκλοφορεί σύντομα ο δεύτερος δίσκος μου, στην Ελλάδα, στο τέλος Νοεμβρίου, με παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι έτοιμος και το τρίτος δίσκος μου. Στην δουλειά που κυκλοφορεί τώρα η μουσική μου είναι ντυμένη με παγκόσμια μουσική, και από την Ελλάδα φυσικά, ενώ οι ήχοι από τη Νότια Αμερική που πάντα με συγκινούν είναι επίσης εδώ. Ένα κουαρτέτο εγχόρδων προσδιορίζει και τα στοιχεία κλασικής μουσικής που υπάρχουν εδώ. Η συνέχεια μου είναι γεμάτη ταξίδια και παραστάσεις με δύο επισκέψεις στο Μεξικό και σε Λετονία, Γερμανία, Ισπανία. Και φυσικά του χρόνου το καλοκαίρι το Zante Jazz Festival, εδώ στο νησί μας.

Jean-Michel Pilc, John Hadfield, Gilad Hekselman, Petros Klampanis
Αν θέλετε να στηρίξετε τον Πέτρο Κλαμπάνη και το project του Minor Dispute μπορείτε να το κάνετε εδώ:

Εμείς, το μόνο που έχουμε να πούμε να είναι καλοτάξιδος ο νέος δίσκος του, καλά ταξίδια και καλές παραστάσεις στον εξαιρετικό Πέτρο Κλαμπάνη και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις στιγμές που μας χάρισε τόσο από σκηνής, όσο και από κοντά, όταν τον γνωρίσαμε και εκείνος με τη σειρά του μας σύστησε τον Ζακυνθινό Πέτρο, τον μπασίστα Πέτρο και τον άνθρωπο Πέτρο. Καλή συνέχεια!  

No comments:

Post a Comment