January 09, 2015

Χειμώνας στο νησί…


…γιατί να πάω αφού δεν έχει χιόνι;


Ο μύθος που λέει πως όλα τα νησιά ερημώνουν το χειμώνα και είναι ιδανικά μόνο το καλοκαίρι, δεν ισχύει πια και πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Ζακύνθου.  
Ζούμε μόνιμα στη Ζάκυνθο και χωρίς ίχνος τοπικισμού, θα σας παρουσιάσω το νησί μας, έτσι όπως το βλέπουμε κάθε μέρα, μέσα στο χειμώνα. Είμαστε πολλοί οι μόνιμοι κάτοικοι και δεν σταματάμε ποτέ να ζούμε την κάθε μέρα, να κυκλοφορούμε στους δρόμους, να διασκεδάζουμε και να βρίσκουμε μέρη και δραστηριότητες που κάνουν όμορφες τις μέρες του χειμώνα.   
Είναι γεγονός πως δεν έχουμε τον κόσμο που υπάρχει εδώ το καλοκαίρι, είναι επίσης αλήθεια πως οι επιλογές διασκέδασης δεν είναι τόσες πολλές, όσες την τουριστική περίοδο, αλλά είναι επίσης πέρα για πέρα αλήθεια πως η Ζάκυνθος είναι όμορφη στη χειμωνιάτικη «φορεσιά» της και τα χρώματά που θα δείτε τόσο στο βουνό, όσο και στη θάλασσα. Διαβάστε λοιπόν 5 λόγους, για τους οποίους αξίζει να δείτε και να γνωρίσετε τη Ζάκυνθο και το χειμώνα.


1. Τα βουνά καταπράσινα και έτοιμα προς εξερεύνηση

Δρόμος στην ορεινή Ζάκυνθο - Φωτογραφία Alistair Ford
Μία βόλτα  με το αυτοκίνητο στα ορεινά της Ζακύνθου, παρά το γεγονός πως δεν είναι λευκές από το χιόνι οι πλαγιές, θα σας εντυπωσιάσει. Ο κάμπος που απλώνεται μπροστά σας είναι καταπράσινος. Η καθαρή ατμόσφαιρα θα σας επιτρέψει να δείτε ακόμα και τα σπίτια κάθε χωριού. Το οξυγόνο άπλετο για όλους και η θέα προς τη θάλασσα κόβει την ανάσα. Μονοπάτια, μικρά ορεινά χωριά που κρατούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, πλακόστρωτοι δρόμοι στα ορεινά και τοπικά προϊόντα παρασκευασμένα με τα χέρια των αγροτών είναι ιδανικά για όλους όσοι ψάχνουν καθαρές γεύσεις. (Επισκεφτείτε τις Βολίμες, την Αγία Μαρίνα, τη Λούχα, το Γύρι, τον Κοιλιωμένο, τον Άγιο Λέοντα, το Πόρτο Ρόξα και σταθείτε για λίγο και στο Κορακονήσι… η θέα και το τοπίο μαγεύουν κάθε επισκέπτη.)

2. Τα νερά κρυστάλλινα με ήχους που έρχονται καθάριοι στα αυτιά σας


Ακόμα και αν δεν βουτήξετε στα πεντακάθαρα νερά του νησιού μας, έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε σε εξαιρετικές παραλίες, χωρίς κανέναν άλλον δίπλα σας, και να ακούσετε τον ήχο των κυμάτων. Το γαλάζιο της θάλασσας έχει το χειμώνα ακόμα πιο έντονο χρώμα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές, στις οποίες θα απολαύσετε τον καφέ σας με θέα το βαθύ μπλε και συντροφιά ένα πέτρινο τζάκι. Ο απόλυτος συνδυασμός του πράσινου και του μπλε, του καλοκαιριού και του χειμώνα! (Απολαύστε έναν καφέ ή μια ζεστή σοκολάτα με θέα τη θάλασσα στο Κερί, στον Άγιο Σώστη, στις Βολίμες.)

Θέα στη θάλασσα από το Κερί - Φωτογραφία Alistair Ford


3. Φαγητό μαγειρεμένο με αγνά, ντόπια υλικά


Είναι η περίοδος που όλοι έχουν ήδη το κρασί τους, έχουν μαζέψει τις ελιές, το νέο λάδι είναι έτοιμο προς κατανάλωση, έχουν μαζέψει τα λαχανικά τους και έχουν τον χρόνο να φροντίσουν και τα ζώα τους, έτσι ώστε να έχουν και το δικό τους κρέας, έτοιμο για το χειμώνα. Σε κάποιες ταβέρνες, θα δοκιμάσετε ακόμα και χειροποίητο ψωμί, ψημένο σε χτιστό παραδοσιακό φούρνο, μαζί με το δικό τους τυρί. Όλα αγνά, ντόπια και ίδια με όσα θα φάνε και τα παιδιά τους. Ο ελεύθερος χρόνος του χειμώνα, τους επιτρέπει να μαγειρεύουν και πιο περίπλοκα φαγητά, όπως κόκορα και κουνέλι. Η καλύτερη περίοδος για να δοκιμάσετε ζακυνθινές γεύσεις, από ζακυνθινούς μάγειρες. (Κοιλιωμένος, Πόρτο Ρόξα, παραδοσιακά μαγειρεία μέσα στη Χώρα και μικρά μεζεδοπωλεία με νοστιμιές για όλη την παρέα.)

4. Ελιές: όλο το νησί στο πόδι


Αν πάλι σας αρέσει να δοκιμάζετε νέες εμπειρίες και να μαθαίνετε από την αγροτική ζωή, δεν έχετε παρά να έρθετε στη Ζάκυνθο το Νοέμβριο. Όλο το νησί είναι στο πόδι. Παντού απλωμένα πανιά και μόνιμη ερώτηση στα χείλη όλων: «τελειώσατε με τση ελιές ή μαζώνετε ακόμα;». Μικροί και μεγάλοι στους ελαιώνες, άλλοι χτυπούν, άλλοι κόβουν, άλλοι μαζεύουν, άλλοι στρώνουν και μαζεύουν τα πανιά, άλλοι πηγαίνουν φαγητό και καφέ σε όσους κουράζονται και τα μικρά παιδιά χαίρονται με την καρδιά τους να νιώθουν την ελευθερία κάτω από τα δέντρα και φυσικά την ευχαρίστηση πως είναι και εκείνα χρήσιμα και βοηθούν. Μυσταγωγία, γέλιο, πειράγματα, τσακωμοί (γιατί όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…) και συζητήσεις για όλα τα θέματα, εκεί, κάτω από τα λιόφτα (ελαιόδενδρα). Ένα νησί σε παραγωγικό οργασμό, που μπορείτε θα καταλάβετε αμέσως μόλις βρεθείτε εδώ. Ελιές υπάρχουν σε όλη σχεδόν τη Ζάκυνθο, από σημεία κοντά στην πόλη μέχρι και στα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Ελαιόδεντρα - Φωτογραφία Alistair Ford

5. Ντοπιολαλιά


Και εκείνο που έχω με τα χρόνια παρατηρήσει και πάντα το χαζεύω, είναι πως το χειμώνα ακούω περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ντοπιολαλιά της Ζακύνθου. Το καλοκαίρι τα αγγλικά, τα ρώσικα, τα γερμανικά, είναι λες και καλύπτουν τους Ζακυνθινούς. Άλλες φορές πάλι, σκέφτομαι πως όλοι αυτοί εργάζονται και δεν κυκλοφορούν πολύ. Έτσι, μόλις οι τουρίστες φύγουν, όλοι εμείς, έχουμε την ευκαιρία να ακούμε καθαρά τη γλώσσα των προγόνων μας. Είναι σα να γνωρίζονται όλοι και έχουν πάντα κάτι να συζητήσουν. Χαιρετιούνται και λένε γρήγορα τα νέα τους. Τι έκανε η τοπική ομάδα, τι συμβαίνει στα πολιτικά της χώρας, πως πάνε οι ελιές, πως ήταν το καλοκαίρι και φυσικά πως είναι η οικογένεια. Και όλα αυτά με το ιδιαίτερο, μουσικό και λεκτικό ιδίωμα που έχουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν μεγαλώσει εδώ, στη γλώσσα και το ηχόχρωμα που σε κάνει να τους χαζεύεις. Δεν μιλούν, τραγουδούν και αν μπορείς ακολούθησέ τους…! Αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε τον πολιτισμό κάθε τόπου, η γλώσσα είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του και εδώ, έχουμε τη χαρά να το κρατάμε ακόμα ζωντανό και να είμαστε περήφανοι για τις λέξεις που κλείνουν μέσα τους όλο το νόημα της καθημερινότητας, της δουλειάς, της ιστορίας του τόπου μας και όλων όσων έζησαν, εκείνοι που τελικά τη δημιούργησαν και τη συντηρούν.

Η Ζάκυνθος λοιπόν, είναι ένα νησί ζωντανό ακόμα και το χειμώνα, γεμάτη ομορφιές και γωνιές να ανακαλύψετε, παρά το γεγονός πως δεν χιονίζει και παρά το ότι όλοι την έχουν συνδέσει με το καλοκαίρι και τη θάλασσα. Ένας τόπος που έχει να προσφέρει πολλά στους επισκέπτες του. Αφήστε μας να σας τα δείξουμε και να σας «ξεναγήσουμε» στο νησί μας!


1 comment:

  1. Zakynthos is a beautiful all year round. I love Zante .

    ReplyDelete